Välkommen till Hagagymnasiet!

Vår på Haga


N2a välkomnar våren till Hagagymnasiet.
Fåglarna kvittrar och blommorna doftar.
Solen värmer och vi längtar till sommaren.
Nadine o Kristina N2a

Esteternas föreställning 2015

Torsdagen den 16/4 hade Esteterna deras föreställning. Kl. 17:30 var familj, vänner och bekanta på plats i aulan för att se årets föreställning. Föreställningen handlade om James Bond och han hade fått ett kidnappningsdrama att sätta tänderna i. Agent 007 löste såklart fallet och träffade såldes också sin Bondbrud. Lite nyheter bjöds det dock på. Som att James Bond kan rappa t ex. Till alla strålande stjärnor på Estet: Ni var bäst! Såklart!

/TH

Hagaelever vinnare i Unga Forskares utställning

Allt började i den regionala utställningen i Linköping den 27:e februari då vi, Lucas Fredriksson, Oskar Renåker och Simon Wigge presenterade en tidig version av vårt gymnasiearbete "Ekokvariet". Projektet syftar till att med hjälp av en egenutvecklad testkammare med tillhörande programvara studera och visualisera naturens kretslopp.


Prisutdelare: Joakim Mörnefeldt, VD National Geographics
Läs mer...

Bob Hansson och Crusellkvintetten

Bob Hansson är estradpoet och författare. Hans föreställning innefattar hans dikter och ett samarbete med Crusellkvintetten. Kaffemaskinen, alltså typen som brukar finnas på arbetsplatser, är en central mackapär i föreställningen. För mycket kan vi stå ut med på jobbet, men en trasig , eller dålig, kaffeautomat är ändå höjden, menar Bob Hansson. Vem vill ha ett samhälle som ser ut så, där man tjänar mer på att laga en maskin än en människa? Ingen. Men det är det samhälle som marknadskrafterna skapat åt oss. Den ekonomiska evolutionen har lett fram till att billigast alltid vinner.

I den andra delen av föreställningen lämnar han kaffemaskinen och arbetet. Dikterna snurrar istället mer runt Bob Hansson själv.
/TH Läs mer...

Johnny från Syrien

- När jag hotades att bli kidnappad beslöt jag mig för att fly från Aleppo i Syrien.

Det berättar läkaren Johnny Sabbagh när han möter klass L1b på Hagagymnasiet.

I oktober kom Johnny till Sverige och nu väntar han på uppehållstillstånd.

Eleverna blir berörda av Johnnys livshistoria. Han berättar om nära släktingar som dödats, om sin egen flykt över Medelhavet och oron för sina barn och frun som är kvar i krigets Syrien.


Läs mer...

Vår resa till Strasbourg

Det började med viskningar om Frankrike, något om ett EU-projekt för studenter. Snart var planerna spikade; Hagas samhällselever med vidare inriktning på samhällskunskap skulle få resa till Strasbourg för att besöka Europaparlamentet där. Projektet som kallas 'euroscola' är ett initiativ från EU för att engagera ungdomar i rådande problem och beslut som EU står inför, samt sprida kunskap om hur beslut fattas i vad som kallats världens mäktigaste parlament. För att få en plats skickas en motivering till europaparlamentets informationskontor, i medlemslandet som skolan befinner sig i. I motiveringen presenteras ett, av eleverna utfört eller påbörjat, projekt med anknytning till EU. Klasserna S3a och S3b ( och TV 3) hade tillsammans ordnat skolval inför EU-valet i våras, vilket var vår motivering."/Sara Keran S3a
Läs gärna reportagen från Euroscola och Strasbourg.

Prova på 2015

Det blev fullsatt i aulan när kommunens årskurs 9 besökte Hagagymnasiet för att få information om våra program och prova på aktiviteter tillsammans med våra elever. Efter en inledning i aulan så delades årskurs 9-eleverna upp utifrån program och följde sedan de eleverna under förmiddagen. Programmet avslutades med lunch och elever som ville få information om basket- och idrottsgymnasiet samlades i aulan.
Läs mer...

Grattis Rasmus Lindahl!

Ett stort grattis till Rasmus Lindahl L3b som på torsdagen vann pris som "Årets unga ledare" på Norrköpings idrottsgala. Juryns motivering löd:

"Trots sin unga ålder har vinnaren agerat ledare under flera år och hela tiden haft drivkraften att utvecklas i sin ledarroll. Personen har med sitt djupa engagemang tillfört sin idrott och förening värdefulla arbetsinsatser inom ett brett område som både ungdomsledare, styrelseledamot och domare. Genom sitt ledarskap har personen vunnit sina idrottsungdomars förtroende och blivit en förebild för många.

Vinnaren är RASMUS LINDAHL."


Läs mer...

Hagagymnasiets första Euroscola

Hagagymnasiet participated in Euroscola in the European Parliament in Strasbourg.

On Thursday 4th December, the 17th Euroscola day of the 19 planned in 2014 was held at the European Parliament in Strasbourg. This time Hagagymnasiet from Sweden participated in Euroscola. More than 500 students and teachers from across the European Union's member states were in Strasbourg. They represented their nations in the plenary and filled the hemicycle with fresh ideas on European issues.


Läs mer...